onsdag 1 september 2010

Himlen måste sakna en ängel

Jag vet precis när jag skrev den. På vilka platser och på vilka tidpunkter.
Största delen av refrängen kom till på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Höga nummer, nästan i korsningen Surbrunnsgatan var jag när jag kom på att den skulle heta "Himlen måste sakna en ängel". Och jag minns att jag tänkte att nog har jag hört nån sång som heter så nån gång fast på engelska??... Men jag kunde inte minnas hur den i så fall gick.
Visste bara att så skulle min sång heta. Den som snurrade runt i mitt huvud och handlade om det som växte i min mage.
För han fanns faktiskt inte då. Han var inte ens född när jag skrev refrängen till hans sång.
Ändå visste jag att han var den där ängeln som himlen borde sakna.
Verserna kom till senare.
När han låg bredvid mig i det lilla sovrummet på David Bagares gata. Tidig morgon, gryning till och med. Nybliven, omskakad mamma som just insett att universums center flyttats förevigt - ut ur mig själv och in i denna lilla, lilla människa.
Där låg jag och såg honom sova. Andas.
Och insåg att jag väntat på just den dagen, just den stunden i hela mitt liv.
Så skrev jag verserna.
Jag trodde nog aldrig att någon annan skulle få höra den där sången. Eller bry sig om den om de hörde den. Jag skrev den till honom. Till min ängel och förstfödde son.
Men så fick jag chansen att spela in den och eftersom jag då konsultade på skivbolag och ordnade samlingsskivor så hittade jag på en som skulle innehålla sånger som var skrivna om barn. Och så smugglade jag in min egen där.
Bland Lisa Nilsson, Mauro Scocco, Ainbusk och Cecilia Vennersten.
Jag var den okända med egen sång.
Sången som så småningom blev titelspåret och den kända och använda från den där samlingen.

Senare spelade jag in den på riktigt. På egen CD med riktiga musiker, stråkkvartett och hela paketet. Så underbart fint. Och rättvist.

"Himlen måste sakna en ängel" har - sen den gavs ut varit den mest använda och populära dopsången som (än så länge) inte finns med i psalmboken eller något av dess tillägg.
Den har funnits med på sammanlagt ca 70.000 sålda skivor inklusive samlingar och mitt eget soloalbum. Noterna till sången finns med i otaliga böcker och har laddats ner tusentals gånger.
Ikväll var jag på releasefest för boken "De bästa Svenska Visorna genom tiderna" där den också är med. Den trängs bland Taube-visor, Bellman och Peter Lundsblads "Ta mig till havet". Och för det är jag stolt.

Den blev mångas sång. Dopsång, vaggvisa, kärlekslåt.
Den hittade ut till många andra öron och hjärtan.
Och ändå skrev jag den bara till Honom. Min ängel. Tänkte inte på att beveka några andra öron eller tillmötesgå några andras önskemål.
Jag skrev den bara från mig till honom.
Och det är hans.
Leos egen sång.
För alltid.

http://www.youtube.com/watch?v=cxlkIbv7T44

4 kommentarer:

Hannah Carin sa...

Grattis Linn, Du är värd att vara med bland Sveriges bästa visskrivare och sången är värd att komma just så långt fram i boken som den gör! Tack Leo för att du kom, utan den hade denna sång som berör tusentals människors hjärtan inte blivit till.
Som jag sade igår: Lina Sandell har fått en kompis i dig Linn!
Grattis igen, din sång kommer att sjungas fram till evigheten.
Kram från din stolta mamma.

Karolina (Isaks mamma) sa...

Så fint du beskriver det! Jättespännande att få höra hur tankarna gick när du skapade sången. Och mina tankar går osökt till Astrid Lindgren som en gång sa att hon tänkte inte så mycket på barnen när hon skrev sina böcker, hon skrev för att det var så roligt.

Businessmama sa...

Det glädjer mig att höra! Den sånger berör, jag får tårar i ögonen varje gång jag hör den!

Anna sa...

Vilken fin sång. Jag hade inte hört den innan.