söndag 4 oktober 2009

Grrrrrrrrr!!!!

Det är en diskussion på TV4 nyhetsmorgon om jämställdhet. Vid bordet sitter tre män och pappor (hur jämställd blir den diskussionen f.ö.?).
Man pratar om att pappor borde vara hemma mer och ta större ansvar för sina barns uppväxt och liv.
Så långt - så bra.
Men när man kommer in på orsaker och hur man ska förändra detta görs uttalanden som gör mig så oerhört förbannad att jag är tvungen att gå ifrån TVn och skriva detta istället.
För det första sitter där en pappa som ammar sitt barn.
Han pumpar, donar och står i för att med nån typ av anordning kunna amma sitt barn.
Och jag vet inte ens vad jag ska säga om detta. Jag kan bara skaka på huvudet och återigen konstatera följande:
Jämställdhet kan inte handla om att alla ska vara lika. För det är vi inte.
Det måste handla om värderingen vi lägger i olikheterna - ingenting annat.
Det finns en mening med att vara olika. Det vinner våra barn på också.

MEN det värsta kommer ändå när den manliga jämställdhetsexperten konstaterar att så länge vi uppfostrar våra döttrar till att vara "mothering", omhändertagande och till att tycka att barnafödandet är höjdpunkten i våra liv och våra karriärer så kommer vi inte att ha ett jämställt samhälle - det är då jag går i taket!!!!

Vad är det för fel på att anse att det är höjdpunkten i livet att få barn??? Jag undrar verkligen detta? Vad är mer betydelsefullt än att få ge liv och få välsignelsen att bli förälder???
Jag säger så här:
Så länge vi fostrar våra söner, pojkar och män till att anse att det INTE är höjdpunkten eller det viktigaste i livet att få barn - så länge har vi ett icke jämställt samhälle!!!!

Förbannade, skitdiskussion!
Jag är mamma. Och det är jag stolt över. Det är den största bedriften och karriärtoppen i mitt liv. Och vid min dödsbädd kommer jag sannolikt aldrig att ångra alla de jobb jag inte tog eller alla de dagar jag var hemma med mina barn. Tvärtom.
Det är väl ändå det budskapet som är det viktigaste. Och som vi borde förmedla till våra barn att ta med sig in i sitt föräldraskap.

Olika är bra. Fast lika mycket värt.
Basta!


3 kommentarer:

Niclas sa...

Jepp.

Maja sa...

Håller med, till fullo. Skulle dock tro att de flesta (normala?! ;-)) män/pappor jag känner skulle säga att deras barns födelse är höjdpunkten i livet. Men kanske inte alla män då? Vad slår det liksom? Kan inte komma på vad någon förälder skulle skatta högre..? En chefsposition? Tack för en bra blogg. /Maja (dotter till Yvonne i din kör (om du fortfarande sjunger där..) - läst bloggen sen mammakvällen

Victoria sa...

Håller med!! Jämställdhet handlar inte om att män och kvinnor ska bli lika, för vi är skapade till olika varelser. Vi kommer alltid att vara män och kvinnor, det kan inget ändra på. Jämställdhet handlar nog om att alla accepteras som de de är och tillåts vara lyckliga.