tisdag 23 december 2008

En vit jul

Idag har jag något viktigt att säga. 
Och för en gång skull ska jag komma med lite åsikter som kanske kan uppfattas som pekpinnar. Men det må vara hänt. I just det här fallet. 

Imorron är det julafton. Vi ska fira glädjens och kärlekens högtid. Barnens, framförallt. 
Och jag önskar av hela mitt hjärta att alla barn kunde få fira en vit jul. Trevligt med snö - visst - men främst i avsaknad av alkoholens påverkan. 
Så många förväntningar, förhoppningar, viljor och önskningar ska förenas under en kort, kort stund på året. Släktingar ska umgås, barnen ska "uppföra sig" och väntan är otroligt lång. 

Ett barn märker snabbt om en vuxen har druckit alkohol. Inte bara på lukten utan på blicken, rörelserna, stämningen i rummet och framförallt närvaron. Alkohol trubbar sinnet och närvaron även i små mängder. 
Så imorron, på julafton, önskar jag att vi vuxna är helt och fullt närvarande. Hela dagen. 
Vi kan dricka vin och öl alla andra möjliga dagar på året men julen är barnens högtid och för en endaste dag borde man kunna avstå till förmån för att verkligen vara med sina barn. 
Och kan man inte det så kanske man bör fundera varför. 
Har man satt sig själv i ett sällskap där man inte vill vara utan att berusa sig? Ja, då kanske man överhuvudtaget inte ska fira jul med de personerna. 

Knäck nötter, spela spel, förundras över barnen, livet och det som betyder något. Försök att klämma in en tanke på varför vi överhuvudtaget firar jul. Även om man inte tror på det kristna budskapet så har man säkert en tanke bakom högtidligheterna. Eller?
Framförallt - var där i rummet och i nuet. 
Och strunta i att trubba dina sinnen just på julen. För barnens skull. Och för din egen. 

God Jul!


Inga kommentarer: